poniedziałek, 11 czerwca 2012

Dawno temu w Ameryce i kruche ciastka migdałowo-cytrusowe

Impreza trwała w najlepsze. Zręcznie uskuteczniałam slalom z drinkiem między rozmawiającymi grupkami ludzi, kiedy usłyszałam za plecami: Sergio Leone wielkim reżyserem był i ten, kto Dawno w Ameryce nie widział, do intelektualnego plebsu się zalicza.
Odwróciłam się gwałtownie i szukałam podejrzliwym wzrokiem kto mnie przejrzał i złapał na filmowej ignorancji.

Każdy ma taki film, za którego nieobejrzenie beszta innych. Dla mnie filmem klasykiem z serii must see jest Matrix. I jak ktoś przy mnie się przyzna, że filmu nie widział to ma przekichane. Zwłaszcza, że przez pewien czas poważnie się zastanawiałam, czy nie jestem Morfeuszem.
Dawno temu w Ameryce zobaczyłam niedawno. I gdyby nie jedna scena, która mnie zaczarowała – pewnie żałowałabym czasu poświęconego Sergio Leone. 3 godziny 49 minut! Tyle trwa film. 
Tempo dzisiejszego życia skutecznie uniemożliwia kontakt z kulturą wyższą. Film widziałam w całości, a ponoć to nie jest ostateczna wersja. Szaleniec Leone miał w zanadrzu pełną, 10-cio godzinną wersję filmu. Tyle, że żadne studio filmowe nie zgodziło się na wyświetlanie takiego molocha. 
Moim zdaniem skandal.

Najpiękniejszą sceną w filmie jest dla mnie scena z ciastkiem. Chłopiec w zamian za pierwszy seks kupuje dziewczynie wielkie, kremowe ciastko (nie mylić z kremówką).
W międzyczasie, kiedy czeka na nią na schodach stacza wewnętrzną walkę. Na własne oczy widzimy starcie między łakomstwem a pożądaniem. 


Z tej okazji dzisiaj będzie na słodko. Przepis na migdałowo-cytrynowe, kruche ciastka:


Bardzo proste, szybkie i niezwykle aromatyczne ciastka.Sekretem są trzy składniki: cytryny, świeżo zmielone migdały oraz dobrej jakości masło. Gwarantuje, że aromat w wypieków pozostanie w domu na dłużej niż same ciastka.

250 gramów miękkiego masła
¾ szklanki zmielonych migdałów *
125 gramów cukru pudru
1 łyżeczka limoncello/cointreau
Starta skórka z jednej cytryny
300 gramów mąki (przesianej przez sitko)

*Jeśli mamy taka możliwość zróbmy swoją mieszankę. Całe migdały wkładamy na ok.10 minut do bardzo gorącej wody. Jak zmiękną to wkładamy je do malaksera z nożem.



Przygotowanie:
Zmiksować masło z pudrem na gładką masę. Dodawać pozostałe składniki: migdały, alkohol, skórkę cytryny, mąkę. Masa powinna być gęsta, ale niezbyt miękka, bo będziemy z niej formować kulki.
Na kratce z piekarnika kładziemy arkusz papieru do pieczenia, smarujemy masłem. Układamy kulki w odległości 5-10 cm od siebie (urosną!). Pieczemy ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu ciastek obtaczamy je w cukrze pudrze.

PS: O tym klasyku powiedziano już wszystko. Ale mało kto wie, że do sukcesu filmu przyczynił się autor muzyki, znakomity kompozytor Ennio Morricone. Polecam soundtrack z Dawno temu Ameryce, zwłaszcza do pieczenia i gotowania.

1 komentarz: