o mnie

Smaklick to autorski blog gastronomiczny, który prowadzę od 2012 roku. Jestem uzależniona od spędzania czasu w restauracji. Zarówno jako gość, a jeszcze lepiej jako szeregowy pracownik – najlepiej na floorze, kiedy sala jest pełna gości. Pisząc o restauracjach merytorycznie oceniam jedzenie, wino i serwis. Ale wiem, że na smak i kulinarne doznania wpływają geny, wychowanie, kontekst kulturowy, wspomnienia i tysiące innych czynników. Na wiele z nich można mieć realny wpływ, a sukces restauracji to nie jest kwestia szczęścia i dobrej lokalizacji.

O mojej niekompetencji jako blogera, przemawiają następujące argumenty:
1. Zdarte podeszwy licznego obuwia od przemierzania restauracyjnych podłóg w: Polsce, Belgii, Anglii, Islandii. Pracowałam w różnych konceptach gastronomicznych od islandzkiego baru szybkiej obsługi (przecieranie stolików) po restaurację oznaczoną gwiazdką Michelina (serwis wina).
2. Ciemnozielona odznaka, którą dają po szkole Wine & Spirits Education Trust. O ile z sukcesem zda się egzamin na poziomie Advanced.
3. Publikacje w: Food Service, Magazyn SMAK, Kukbuk.pl, Czas Wina, Slow Life&Garden, Polityka.pl. 

Jeżeli nie spełniam Twoich oczekiwań nie obrażaj się. Przecież to są twoje oczekiwania, a nie moje obietnice. Dziękuję za poświęcony czas i serdecznie zapraszam do lektury starszych tekstów. Wiele z nich nie straciło na aktualności.


Patrycja