Ostatnio w przepisach na
Smaklicku, aż roi się od słodkości. A tu wiosna pełną parą i sezon odchudzaniowy
w pełni. Dzisiaj przepis na lekki krem pomidorowy- jest sycący, smaczny i
chrupiąco-zaskakujący.
Składniki na około 5-6 porcji
(małych miseczek)
- 3 szklanki bulionu warzywnego
(sama robiłam wywar)*
- 1 kilogram świeżych pomidorów (lub 4 puszki pomidorów)
- 1 cebula
-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonej bazylii lub
garść świeżej
- Pół łyżeczki oregano
-1 łyżeczka imbiru lub przyprawy
korzennej
-3 łyżki oliwy
- sól,pieprz (do smaku)
- 1 opakowanie pestek dyni (200
g)
-Pół łyżeczki chili
Bazą jest prawdziwy, domowy bulion warzywny. Co prawda to nie sezon pomidorowy, więc czasem lepiej skorzystać z tych puszkowanych, bo świeże nie mają tego smaku, jaki daje im dojrzewanie w słońcu. Ale każdy wie co dla niego dobre i co lubi.
Świeże
pomidory musimy sparzyć, a następnie obrać ze skórki. W przypadku obranych i
zapuszkowanych pomidorów pomijamy tę czynność. Następnie gotujemy je przez 10 minut
na małym ogniu, aż zmiękną. Drugą ręką szatkujemy cebulę (polecam robić to w
goglach), wyciskamy praską czosnek. Cebulę i
czosnek szklimy na patelni. Łączymy bulion, pomidory, czosnek, cebulę-
powoli blendujemy. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę (max.5 min) na małym ogniu, dodajemy przyprawy: bazylię, oregano,imbir, pieprz i sól.
Pikantne pestki zastępują makaron albo ryż. Prażymy je na tej samej patelni, na której przygotowaliśmy cebulę i czosnek- prószymy odrobiną chili.
Smakelijk!
* Przepis na domowy bulion warzywny:
·
2 2 marchewki
·
1 cebula
·
1 mały seler
·
1 por
·
2 ziemniaki
·
Natka
pietruszki
·
1 główka
czosnku
·
Pieprz
biały, ziele angielskie, liść laurowy, sól
Do garnka z 1 litrem wody dodajemy warzywa: pokrojoną w
kółeczka marchewkę, pora (tylko białą część), seler, cebulę, przekrojoną w
poprzek główkę czosnku. Wywar powinien się zagotować, a potem jeszcze bulgotać na małym ogniu przez 20 min. Pod koniec gotowania dodajemy świeże gałązki przypraw, biały pieprz( WAŻNE: Akurat te dwa składniki
zawsze w tym momencie).
Dla wzmocnienia smaku podlałam wywar chilijskim białym chardonnay. Zupa
nabrała wyrazistego smaku. Bulion lekko chłodzimy. Następnie odcedzamy przez sitko
warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz