niedziela, 1 kwietnia 2012

Lekki krem pomidorowy z niespodzianką

Gotowanie to nie tylko popis wyobraźni, ale też ciągła kontrola. Czasu, temperatury, bąbelków, ognia (czasem dymu). Połączenie pracy fizycznej z tworzeniem i projektowaniem. Metoda prób i błędów. Ciągły niedosyt, bo jest więcej rzeczy które nie wiem- niż wiem. Ale z drugiej strony dla kogoś kto lubi to robić, jest odprężeniem, chwilową ucieczką od wszystkiego. 
Ostatnio w przepisach na Smaklicku, aż roi się od słodkości. A tu wiosna pełną parą i sezon odchudzaniowy w pełni. Dzisiaj przepis na lekki krem pomidorowy- jest sycący, smaczny i chrupiąco-zaskakujący.

Składniki na około 5-6 porcji (małych miseczek)


- 3 szklanki bulionu warzywnego (sama robiłam wywar)*

- 1 kilogram świeżych pomidorów (lub 4 puszki pomidorów)

- 1 cebula

-3 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki suszonej bazylii lub garść świeżej

- Pół łyżeczki oregano

-1 łyżeczka imbiru lub przyprawy korzennej

-3 łyżki oliwy

- sól,pieprz (do smaku)
- 1 opakowanie pestek dyni (200 g)
-Pół łyżeczki chili


Bazą jest prawdziwy, domowy bulion warzywny. Co prawda to nie sezon  pomidorowy, więc czasem lepiej skorzystać z tych puszkowanych, bo świeże nie mają  tego smaku, jaki daje im dojrzewanie w słońcu. Ale każdy wie co dla niego dobre i co lubi.
Świeże pomidory musimy sparzyć, a następnie obrać ze skórki. W przypadku obranych i zapuszkowanych pomidorów pomijamy tę czynność. Następnie gotujemy je przez 10 minut na małym ogniu, aż zmiękną. Drugą ręką szatkujemy cebulę (polecam robić to w goglach), wyciskamy praską czosnek.  Cebulę i czosnek szklimy na patelni. Łączymy bulion, pomidory, czosnek, cebulę- powoli blendujemy. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę (max.5 min) na małym ogniu, dodajemy przyprawy: bazylię, oregano,imbir, pieprz i sól.
Pikantne pestki zastępują makaron albo ryż. Prażymy je na tej samej patelni, na której przygotowaliśmy cebulę i czosnek- prószymy odrobiną chili. 

Smakelijk!


* Przepis na domowy bulion warzywny:
·        
2    2 marchewki

·         1 cebula

·         1 mały seler

·         1 por

·         2 ziemniaki  

·         Natka pietruszki

·         1 główka czosnku

·         Pieprz biały, ziele angielskie, liść laurowy, sól


Do garnka z 1 litrem wody dodajemy warzywa: pokrojoną w kółeczka marchewkę, pora (tylko białą część), seler, cebulę, przekrojoną w poprzek główkę czosnku.  Wywar powinien się zagotować, a potem jeszcze bulgotać na małym ogniu przez 20 min. Pod koniec gotowania dodajemy świeże gałązki przypraw, biały pieprz( WAŻNE: Akurat te dwa składniki zawsze w tym momencie).  Dla wzmocnienia smaku podlałam wywar chilijskim białym chardonnay. Zupa nabrała wyrazistego smaku. Bulion lekko chłodzimy. Następnie odcedzamy przez sitko warzywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz