Mój poprzedni tekst „O życiu z kucharzem” wzbudził Wasze
żywe reakcje. Ilość maili jakich otrzymałam po jego publikacji mogłaby
spokojnie posłużyć za kolejny artykuł. Ale tym razem zamiast dywagacji ogólnych
skupmy się na case study.
Ona i on. I wspólna restauracja.
Brzmi jak horror? Większość ludzi
ledwo jest w stanie wytrwać w normalnym związku, a co powiedzieć kiedy jego
znakomita część odbywa się w tak stresogennym środowisku jak pora serwisu w restauracji? To nie wszystko. Benny i
Katrijn prowadzą restaurację Markt XI tylko we dwójkę. On gotuje, ona obsługuje salę. Tak się dzieje podczas
serwisu, pozostałe obowiązki starają się równo dzielić między sobą.
Razem w domu, razem w pracy, razem po pracy? Czy w takim trybie życia nie zanika higiena i komfort bycia osobnym człowiekiem?
Razem w domu, razem w pracy, razem po pracy? Czy w takim trybie życia nie zanika higiena i komfort bycia osobnym człowiekiem?
Markt XI to mała restauracja na około 20 osób. Mieści się na wybrzeżu Morza Północnego, w turystycznej miejscowości De Haan Aan Zee, która ze względu na architekturę w stylu belle epoque przypomina tort Pavlovej.
W rankingu Gault&Millau Markt XI zdobyła 15/20 punktów, co jest o tyle zadziwiające, że restaurację prowadzą tylko dwie osoby: Benny i Katrijn.
Nie jest to znowu zjawisko egzotyczne. W takim formacie funkcjonuje wiele restauracji w Belgii -wynika to między innymi z dużych kosztów zatrudnienia pracowników. To jedna z tych restauracji, która tworzy spójny koncept: wystroju, kuchni, atmosfery. Młody wiek właścicieli kontrastuje z dojrzałością konceptu.
W rankingu Gault&Millau Markt XI zdobyła 15/20 punktów, co jest o tyle zadziwiające, że restaurację prowadzą tylko dwie osoby: Benny i Katrijn.
Nie jest to znowu zjawisko egzotyczne. W takim formacie funkcjonuje wiele restauracji w Belgii -wynika to między innymi z dużych kosztów zatrudnienia pracowników. To jedna z tych restauracji, która tworzy spójny koncept: wystroju, kuchni, atmosfery. Młody wiek właścicieli kontrastuje z dojrzałością konceptu.
Szef kuchni- Benny van Torre przez
belgijskie magazyny kulinarne został okrzyknięty odkryciem. Nie każdy 27-siedmiolatek może pochwalić się przemyślaną, autorską restauracją. Wcześniej praktykował w 3-gwiazdkowych restauracjach. Dzisiaj, mimo zarządzania własnym lokalem, nadal wyjeżdża na zagraniczne staże. Na pytanie co jeszcze robi, aby się rozwijać odpowiada bez zastanowienia: Eat other chefs’ food (jedz to co gotują inni szefowie kuchni).
Benny powiedział mi, że miarą jego sukcesu jest zadowolenie z życia. A to zadowolenie daje mu praca na własny rachunek i to co robi najlepiej…czyli gotowanie.
Nasza restauracja, może ze względu na kameralność stała się ulubionym miejscem na kolacje zaręczynowe- śmieje się Katrijn. Niezwykle nam schlebia, że goście czują się na tyle komfortowo, że organizują u nas ważne życiowe wydarzenia.
Ale przez to zarywamy noce! Wspólna radość już nieraz przerodziła się w wielką imprezę-tłumaczy Benny.
Za każdym razem jak jestem w De Haan staram się zajść do Markt, albo przynajmniej pomachać właścicielom przez okno. Nie widziałam wybitych szyb i śladów walki, czy kartki „zamknięte do odwołania".
Benny powiedział mi, że miarą jego sukcesu jest zadowolenie z życia. A to zadowolenie daje mu praca na własny rachunek i to co robi najlepiej…czyli gotowanie.
Nasza restauracja, może ze względu na kameralność stała się ulubionym miejscem na kolacje zaręczynowe- śmieje się Katrijn. Niezwykle nam schlebia, że goście czują się na tyle komfortowo, że organizują u nas ważne życiowe wydarzenia.
Ale przez to zarywamy noce! Wspólna radość już nieraz przerodziła się w wielką imprezę-tłumaczy Benny.
Za każdym razem jak jestem w De Haan staram się zajść do Markt, albo przynajmniej pomachać właścicielom przez okno. Nie widziałam wybitych szyb i śladów walki, czy kartki „zamknięte do odwołania".
Restauracja
działa jak w zegarku. Myślę,
że kooperacja w życiu i pracy ma się dobrze.
Przegrzebek, koperek,pomarańcza, szynka Bellota. |
Dorsz, pudrowa posypka z orzechów włoskich, portulaka. |
Mięso z kapłona, foie gras, cebula. |
Mandarynka, czekolada, specullos, karmel. |
Petit Four:) |
http://www.markt11.be/
Driftweg 11, De Haan, Belgia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz