Wielu szefów kuchni ogranicza motywowanie zespołu do agresywnej dyscypliny, która sprawdza się w trakcie serwisu, ale nie działa na dłuższą metę w przypadku, kiedy naszą ambicją jest zbudowanie kultowej restauracji.
W dyskusji na temat roli szefa kuchni bardzo dużo mówi się o kwestii kreatywności. Podkreśla się wagę agresywnego przywódcy, charyzmatycznego lidera, ale wciąż zbyt mało uwagi poświęca się roli utalentowanego lidera, który potrafi skompletować zespół ludzi gotowych pójść za nim w ogień.
W każdym człowieku, który wykonuje swoją pracę z pasji, a nie pod przymusem finansownym drzemie ogromny potencjał, który mądry szef kuchni potrafi oszlifować niczym diament. Kilka takich diamentów (grających do tej samej bramki) jest w stanie wywindować przeciętną restaurację na meadnry czegoś niezwykłego i prekursorskiego. Ale taka postawa wymaga od szefa kuchni uważności i otwartości na drugiego człowieka.
W tym toku uczestniczyłam w gali przyznania nagród dla 50-ciu najlepszych restauracji świata. Po raz kolejny zwyciężałyła kopenhaska restauracja NOMA. Abstrahując od wewnętrzej polityki i specyfiki przyznawania nagród w tym konkursie, zastanawiałam się jakie czynniki sprawiają, że pewne restauracje wynoszą się na międzynarodowy poziom światowej gastronomii. Dlaczego wizyty w niektórych restauracjach traktowane są jak ważny wpis do CV albo cenne życiowe doświadczenie?
Zespół wyselekcjonowanych kucharzy z całego świata okazał się szansą i kartą przetargową na stworzenie nikomu wcześniej nieznanej jakości. Kreatywni i pieczołowicie wyselekcjonowani ludzie, pochodzący z różnych zakątków świata są dzisiaj największą wartością restauracji NOMA. Każdy z innym bagażem doświadczeń, fundamentem wiedzy, ale pełną motywacją i specyficzną etyką pracy - Da się, Teraz albo nigdy, Kto, jak nie ja?
Podczas tegorocznej Gali The World's 50 Best Restaurants, Rene Redzepi zadedykował przemówienie swojemu zespołowi. |
Sukces restauracji nie jest jedynie pochodną talentu jednej
osoby w postaci szefa kuchni. W głównej mierze jest uzależniony od
zespołu gotujących. Mądre dobranie zespołu restauracyjnego można porównać do
układania kostki rubika z zamkniętymi oczami lub do operacji na otwartym sercu w
ciężarówce sunącej z dużą prędkością po nierównym bruku. Odkrywanie potencjału
w ludziach, obdarzanie ich zaufaniem, codzienne motywowanie, praca pod presją
czasu i na skrajnych emocjach jest zadaniem dość trudnym i często zbyt obciążającym psychicznie jak dla
jednej osoby.
Skompletowanie charyzmatycznego zespołu, który uwierzy w wizję szefa kuchni, zepchnie swoje życie osobiste na drugi plan i poświęci się pracy wymaga bycia dobrym psychologiem, liderem i nade wszystko człowiekiem.
Skompletowanie charyzmatycznego zespołu, który uwierzy w wizję szefa kuchni, zepchnie swoje życie osobiste na drugi plan i poświęci się pracy wymaga bycia dobrym psychologiem, liderem i nade wszystko człowiekiem.
W istocie restauracji mieści się głęboki pierwiastek
humanitaryzmu. Ideałem jest, gdy celem jest sprawianie innym przyjemności poprzez
podawanie najlepszego produktu przetworzonego przez pryzmat własnej osobowości.
Gotowanie dla nagród, odznaczeń i sławy jest jałowe i smutne. Z drugiej jednak strony jedną z
podstawowych ludzkich potrzeb jest potrzeba uznania, a w momencie kiedy takowa jest
niespełniona rodzi się frustracja i odreagowywanie żalu na swoich
współpracownikach.
Najlepsi wiedzą, że tajemnicą sukcesu w kuchni jest nie tylko talent i cieżka praca, ale mądre skompletowanie zespołu. |
Bardzo niski poziom zaufania społecznego w Polsce nie pomaga, ale może
zmiany trzeba zacząć od rozejrzenia się dookoła, a w szczególności zastanowienia się: z kim
pracujemy?
Najlepszy i najbardziej utalentowany szef kuchni może
zapomnieć o stworzeniu genialnej restauracji jeżeli pracuje w gronie frustratów i
nieudaczników.
"Statek jest taki jak jego kapitan". Zespól powinnien miec realny wpływ na to co dzieje się w restauracji. Jako Chef kazdego dnia starm sie wsłuchac nie tylko w głos moich gości ale na koniec dnia w głos moich pracowników i to nie tylko kelnerów, czy kuchni ale też pani ze zmywaka czy też cukierni. Pomaga to szybko reagowac i czynic nasza pracę jeszcze bardziej miłą. W pojedynkę niczego nie dokonam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. To co piszesz czyni Cię świadomym i wspaniałym szefem kuchni Bogdanie.
Usuń