Jeżeli jesteście w Barcelonie, to koniecznie odwiedźcie pobliskie Sitges. A jeżeli już będziecie w Sitges wasze kroki powinny skierować się do małej i niepozornej restauracji Davalladas. Wizyta tamże przybliżyła mnie znacznie do pilnie strzeżonej światowej tajemnicy: co sprawia, że restauracja zdobywa serca i żołądki gości? Przeżyłam tam jedno z najlepszych doświadczeń restauracyjnych ostatnich miesięcy.
Mówiąc
„comfort food” myślimy o jedzeniu prostym, wręcz
prostolinijnym. Jeszcze inni mieszają w to uczucia osoby, która je
dla nas przyrządza, a ci bardziej twardo stąpający po ziemi –
doskonały produkt i maksymalnie trzy składniki na talerzu. Miasteczko Sitges polubi każdy, kto szuka odsapnięcia od zgiełku pobliskiej Barcelony.
Pośród ciasnych ulic, między bielonymi kamienicami znajdują się
dziesiątki takich samych miejsc, gdzie powtykane w brukowane
chodniki pokrzywione tablice informują niezgrabnym pismem, że
możemy zamówić patatas
bravas
lub paellę
w promocyjnej cenie.
Widok na restaurację Davallada |
W Davallada koniecznie trzeba
spróbować papryczek z kiełbasą chorizo (pimientos de padrón i
chostorra) lub kurczaka w słodkim pomarańczowym sosie (pollo a la
naranja) i koniecznie doradę z pieczonymi pomidorami i cebulą, a na
deser creme catalana. Specjalnie podaję hiszpańskie nazwy, bo w karcie na
próżno szukać angielskiego tłumaczenia.
Papryczki |
Dorada |
Kurczak |
Paella |
Krem kataloński z opisu został łapczywie pochłonięty zanim sporządzono zdjęcie. Więc na fotografii najbardziej kataloński deser z jakim przyszło nam się zmierzyć - tiramisu. |
Nieśpieszna
śródziemnomorska atmosfera, połączona z klasyczną katalońską
kuchnią, niezobowiązującym popijaniem chłodnego wina (autochtonicznego* szczepu) przyczyniła się do tego, że razem z pochyłą uliczką zapadaliśmy się coraz głębiej i głębiej w nadzwyczajną przyjemność jaka wynika z cieszenia się winem, jedzeniem i dobrym towarzystwem.
* czyli wina równie często występującego w kartach restauracji, co maskonury wygrzewające się nadwiślańskich plażach. Jeżeli dobre, zaleca się pić bez strachu.
Adres (ale najlepiej i tak pytajcie lokalsów):
C/
Davallada 9, Sitges koło Barcelony
Telefon:
937429488
#recenzja ukazała się w 3# numerze Magazynu SMAK.
Cudowne miejsce :)
OdpowiedzUsuńOd dawna marzę o wakacjach w Barcelonie; jeśli w końcu się uda, z pewnością zwitam do Davallada :)
Gorąco polecam. Tylko pamiętaj, że Davallada jest kilknaście kilometrów od Barcelony w pobliskim Sitges. Na szczęście spokojnie dojedziesz tam pociągiem podmiejskim.
Usuń