Dwugwiazdkowa restauracja niekoniecznie musi znajdować się w centrum wielkiej metropolii, a brytyjska kuchnia już dawno przestała być kojarzona z fish & chips. L’enclume położona jest w historycznym miasteczku Cartmel na północy Wielkiej Brytanii.
Miejscowość przypomina nienaruszoną historyczną wioskę, a bielone na biało niskie kamienice wyglądają jakby od kilkuset lat nie zmieniły właścicieli. W jednej z nich mieści się jedna najpopularniejszych brytyjskich restauracji, w której gotuje słynny szef kuchni Simon Rogan. Z małych domków wybiegają co chwilę postaci w kucharskich kitlach, goniąc z parującym garnkiem i powiewającą zapaską.
Spacer od jednego, do drugiego końca Cartmel zajmuje około czterech minut i przez cały czas nie można pozbyć się wrażenia, że jest się w samym środku scenografii do filmu kostiumowego. Wnętrze restauracji utrzymane jest w surowej scenerii, z takimi samymi jak na zewnątrz bielonymi ścianami. Mam przeczucie, że restauracja powstała w 2002 roku mogła się wzorować się na kopenhaskiej Nomie. Wśród materiałów wykonawczych królują: kamień, drewno i tekstylia lniane.
|
Wnętrze restauracji L'Enclume |
Jedyną propozycją w karcie jest 17-sto daniowe menu degustacyjne. Kreatywność technik kulinarnych nie ustępuje prezentacji i formie podania dań. Restauracja bazuje na lokalnych produktach pochodzących z farmy, która została stworzona specjalnie dla tej jednej restauracji. Menu zmienia się codziennie i jeżeli przy rezerwacji nie zaznaczymy, że jesteśmy uczuleni na dany składnik lub jesteśmy weganami możemy spodziewać się wielu niespodzianek. Pod koniec stycznia można było zjeść na przykład ostrygowe otoczaki, które były niczym innym jak szarym makaronikiem o smaku ostrygi podanym na wymuskanych przez nurt rzeczny kamieniach. Rustykalne dania bez problemu odnajdowały się w fine diningowej formule. I tak na przykład homar na parze z pasternakiem i czarną rzodkwią, surowe przegrzebki z kawiorem czy jagnięce języki w kremowym puree z rzepy. Na aplauz zasługuje profesjonalna, czuła i inteligentna obsługa, zarówno sommelierska jak i kelnerska. Miejsce podkreśla wysoką dbałość o połączenia wina i jedzenia, co oprócz interesującej karty win pokreśla umiejscowienie piwniczki z winami - znajduje się w części jadalnej restauracji.
|
Piwniczka z winami |
Co ciekawe, Simon Rogan przez dwa lata prowadził pop-up L'Enclume w Londynie – Roganic. L’enclume oznacza po francusku kowadło i dopóki szefa kuchni nie skuszą kolejne londyńskie propozycje, trzeba kuć żelazo póki gorące i spróbować jego kuchni w urokliwym otoczeniu Cartmel, które jest idealną scenografią dla jego rustykalnej kuchni.
|
Pieczywo |
|
Makaroniki ostrygowe |
|
Chrupiący kurczak, kałamarnica i czerwona porzeczka |
|
Pierożek z dziczyzną |
|
Wędzony węgorz ze smalcem |
|
Surowy przegrzebek i kawior |
|
Pieczona dynia, jajko z Maran, orzech laskowy,kaczka. |
|
Homar, pasternak,czarna rzodkiewka. |
|
Skarp, małże, orzechy laskowe,grillowany seler, jabłko i szczaw. |
Karczoch z serem kozim, estragon.
|
Wieprzowina, jarmuż, pasternak, miód pity, nasturacja. |
|
Tarta z rabarbaru |
|
Burak, jabłko, orzech "cobnut" |
|
Lody o smaku cydru, posypka piernikowa. |
|
Rożki |
Adres:
Cavendish St, Cartmel, Grange-over-Sands LA11 6PZ Wielka Brytania, Telefon: +44 15395 36362
#Tekst ukazał się Magazynie SMAK. Wizyta w restauracji odbyła się w styczniu 2015 roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz