Pamiętacie
Million Dollar Baby? Film z Hillary Swank i Clintem Eastwoodem? Kiedy młoda
bokserka Maggie Fitzgerald chciała dotrzeć do serca swojego oschłego trenera-
Frankiego Dunn’a, zabrała go na ciastko do
swojej ulubionej, przydrożnej cukierni. Dziewczynie udało się złamać mruka. Po pierwszym kęsie powiedział: Jestem
żywcem w niebie.
źródło:www.dailymail.co.uk
Po spróbowaniu tego deseru jest duże ryzyko, że dołączymy do filmowego Frankiego. Czekolada przełamana kremowym serkiem z chrupiącym akcentem. Deser jest prosty, szybki, bez pieczenia. Wygląda zjawiskowo a przy tym smakuje każdemu. Bez wyjątku.
Spód
Paczka herbatników (np.Leibnitz)
3 łyżki roztopionego masła
Krem
1 serek kremowy (np.Bieluch)
1 mały słoik Nutelli
(230 g)
(230 g)
Szczypta kardamonu
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego
Garnish
Ubijamy szklankę śmietany kremówki (30%) i 2-3
czubate łyżki serka mascarpone (wersja szybka) oraz 2-3 łyżeczki cukru pudru.
Przygotowanie:
W większej
misce kruszymy herbatniki (tylko nie na pył), mieszamy je z roztopionym masłem.
Układamy na dnie szklanek. W drugim naczyniu łączymy serek kremowy i nutellę. Dodajemy
kardamon oraz wanilię. Masę
serowo-czekoladową układamy na pokruszonych herbatnikach. Desery wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną z kremem z mascarpone.
Smakelijk!
Idealnie nadaje się również mascarpone :)
OdpowiedzUsuń