piątek, 2 marca 2012

Sercołamacz

Pamiętacie Million Dollar Baby? Film z Hillary Swank i Clintem Eastwoodem? Kiedy młoda bokserka Maggie Fitzgerald chciała dotrzeć do serca swojego oschłego trenera- Frankiego Dunn’a, zabrała go na ciastko do swojej ulubionej, przydrożnej cukierni. Dziewczynie udało się złamać mruka. Po pierwszym kęsie powiedział: Jestem żywcem w niebie.
źródło:www.dailymail.co.uk

Po spróbowaniu tego deseru jest duże ryzyko, że dołączymy do filmowego Frankiego. Czekolada przełamana  kremowym serkiem z chrupiącym akcentem. Deser jest prosty, szybki, bez pieczenia. Wygląda zjawiskowo a przy tym smakuje każdemu. Bez wyjątku. 


Spód
Paczka herbatników (np.Leibnitz)
3 łyżki roztopionego masła
Krem
1 serek kremowy (np.Bieluch)
1 mały słoik Nutelli 
(230 g)
Szczypta kardamonu
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Garnish
Ubijamy szklankę śmietany kremówki (30%) i 2-3 czubate łyżki serka mascarpone (wersja szybka) oraz 2-3 łyżeczki cukru pudru.

Przygotowanie:
W większej misce kruszymy herbatniki (tylko nie na pył), mieszamy je z roztopionym masłem. Układamy na dnie szklanek. W drugim naczyniu łączymy serek kremowy i nutellę. Dodajemy kardamon oraz wanilię. Masę serowo-czekoladową układamy  na pokruszonych herbatnikach. Desery wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną z kremem z  mascarpone. 

Smakelijk!





1 komentarz: