Wysyp festiwali jedzeniowych w Polsce to moda, którą śledzę z zainteresowaniem. Warszawa, Kraków, Lublin, Białystok- cała Polska żywi się u lokalnych producentów, wspiera mikro-firmy produkujące produkty żywnościowe od chutney'a po hummus. Przyjdzie jednak taki moment, kiedy rynek konsumentów nasyci się atrakcjami organizatorów i wystawienie Pana Hummusa, Pana Chutneya czy tira marchwi z eko-hodowli nie wystarczy by zainteresować szukających wrażeń odbiorców. Dokąd zmierza moda na festiwale jedzeniowe?
W Internecie huczało i wrzało od zapowiedzi
festiwalu jedzeniowego GELINAZ. W samym sercu Ghent miałam do czynienia z niezwykle oryginalnym wydarzeniem kulinarnym, którego zwieńczeniem była kolacja przygotowana przez najlepszych szefów kuchni świata połączona z happeningiem artystycznym.
Zamiast
opisywać wspaniałą atmosferę, kucharzy gotujących na świeżym powietrzu, koloryt
warzyw na stoiskach, skoncentruje się jedynie na
nowatorskich rozwiązaniach jeżeli chodzi o organizację happeningów z jedzeniem, jako tematem przewodnim.
|
Hasło festiwalu: ROK&ROL |
1. Płatny wstęp
I to niemało, bo 30 euro. Przy wejściu czekała jednak miła
niespodzianka. Równowartość biletów można było przeznaczyć na konsumpcję dóbr
dostępnych na stoiskach festiwalowych. Bilet zawierał 15 voucherów po 2 euro każdy.
Przelicznik był prosty: 2 euro piwo/wino/napój soft albo 4 euro za posiłek. Bez cienia żenady, "głupich gadek" towarzyszących darmowym degustacjom
(gdzie wystawcy zwyczajowo traktują cię jako potencjalnego sępa)
mogłam próbować ciekawych biodynamicznych win i dań przygotowanych
przez szefów kuchni. Na
festwial wybraliśmy się we dwie osoby. Miałam więc do dyspozycji równowartość 60
euro do wykorzystania. Uwierzcie, że była to kwota, którą ciężko było przepić i
przejeść tak wytrawnym zawodnikom jak nasza dwójka.
|
Wino białe. Nos intensywnie pomarańczowy, usta- czerwone owoce jak w Beaujolais. I do tego lekki gaz. Coś dziwnego! |
|
Jadalne kwiaty |
2. Jak festiwal -to kiełbasa z grilla!
I owszem, była! Ale jaka! Przygotowana przez Stijna Bauwens'a szefa kuchni mojej ulubionej restauracji
ever: De Kruidemoulen. Pewnie ze względu na skład mięsnego specjału (homary i kalmary) byłam świadkiem sceny jak Mauro Colagreco prawie wyrwał Redzpiemu kiełbasę z gardła.
|
Stijn Bauwens, autor ponętnej kiełbasy. |
|
Mauro Colagreco |
3. Promocja młodych
Gotowała
młoda kadra, kucharze popisywali się swoimi umiejętnościami, przy okazji
promując swoje biznesy. Młodzi kucharze mieli wspaniałą okazję do
zaprezentowania swoich umiejętności oraz do pokazania próbki tego, czego można
się spodziewać odwiedzając ich lokale. Podczas konferencji prasowej (o
której za chwilę) młodzi kucharze serwowali swoje kulinarne kreacje pod nosy najlepszych
szefów z całego świata.
|
Na konferencji prasowej dania serwowano na deskorolkach. |
4. Konferencja prasowa z udziałem top
szefów: polska edycja Cook it Raw vs. GELINAZ
5. Cel imprezy
GELINAZ to oprócz festiwalu jedzeniowego interesujący
pomysł na integrację międzynarodowego środowiska profesjonalistów z branży
kulinarnej połączony z komercyjnym eventem. 25 szefów kuchni miało za zadanie zinterpretować przepis: Philippe’a-Edouard Cauderlier’a "Konstrukcja z warzyw, drobiu i świńskich nóżek". Na blogu
dziennikarki kulinarnej Marii Canabal można zobaczyć relację z kolacji GELINAZ gdzie gotowali m.in.: Rene Redzepiego, Daniela Pattersona, Magnusa Nilssona czy
Bena Shewry’ego i innych. Ceny za kolację sięgały cztero- cyfrowych
kwot (w euro) a bilety można było nabyć jedynie drogą licytacji na portalu e-bay. Efekty były zdumiewające. Podobnie jak cała oprawa kolacji,
której efekty możecie obejrzeć tutaj (film dla czytelników +18).
Film dostępny pod tym linkiem:
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/terzake/EP_130701_terzake?video=1.1667065
Zdjęcia dań by Maria Canabal:
http://mariacanabal.blog.lemonde.fr/2013/07/04/gelinaz-a-ghent-ghentastic-the-plats/
|
Więcej zdjęć z GELINAZ dostępnych tutaj |
alez Ci zazdraszam!!!
OdpowiedzUsuńw sensie jak najbardziej pozytywnym :)
OdpowiedzUsuńInaczej być nie może ;)
OdpowiedzUsuń