Dziś w Paryżu ukazało się nowe wydanie
słynnego czerwonego przewodnika Michelin "Main Cities of Europe 2012". To bezsprzecznie biblia branży HORECA. Być albo nie być dla wielu restauratorów.
www.businessweek.com
W najnowszym przewodniku
wyróżniono dwie polskie restauracje. Pierwsza z nich- Atelier Amaro- w
kategorii „raising star”. To tytuł dla poważnego kandydata do gwiazdki. Kolejnym miłym zaskoczeniem jest laur dla stosunkowo młodego miejsca na
restauracyjnej mapie Polski. Bib Gourmand dla
Butchery & Wine
. Jest
to nagroda przyznawana miejscom, których wyróżnia doskonała proporcja jakości
do ceny. Mam do odrobienia pracę domową i w najbliższym czasie czekają mnie
dwie kulinarne wycieczki. Zobaczę i
posmakuje co zachwyciło arcy-wymagających,
tajnych inspektorów Michelina.
hottelling.net
Czy w Polsce jest możliwa gwiazdka? Zdania są podzielone. W wielu gwiazdkowych restauracjach szef kuchni jest zarazem właścicielem, co umożliwia spójną koncepcję danego miejsca. Czerwonym światłem wciąż jest dostęp do produktów. Popisowe danie to w 60% produkt, a w 40% technika i talent kucharza. Kolejna przeciwność to proporcje personelu do gości. Na Zachodzie miejsca oznaczone gwiazdką/gwiazdkami to małe powierzchnie przeznaczone dla maksimum 40 osób, a zdarza się, że w kuchniach pracuje prawie dwa razy więcej kucharzy. W Polsce kultura fine dining dopiero się nabiera rozpędu i o ile Polscy szefowie kuchni rozwijają się w szybkim tempie, o tyle my- konsumenci musimy dojrzeć do tego by ich docenić. Wtedy gwiazdki posypią się same.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz