poniedziałek, 21 stycznia 2013

Przewodnik kulinarny po Paryżu

Blue Monday- według wyliczeń naukowców na dzisiaj przypada najbardziej przygnębiający dzień w roku. Na przekór nauce, proponuję przenieść się w czasie i przestrzeni do Paryża. Stolicy dobrego jedzenia, kucharzy i szefów kuchni. 


La Grande Épicerie de Paris prawdziwa gratka dla gourmets, foodies, smakoszy i perwersyjnych żarłoków. Absolutny must see dla wszystkich szanujących się członków sekty jedzeniowej. Trzy poziomy i wiele metrów kwadratowych wszystkiego co kojarzy wam się ze słowami "food&wine". Kopalnia nowych trendów. Podczas pierwszej wizyty nie bierzcie portfela. Lepiej ochłońcie i zróbcie przemyślane zakupy następnego dnia. Chyba, że lubicie być potem ścigani przez mBank i Interpol.


38 Rue de Sèvres,75007 Paris
+33 1 44 39 81 00
Sieć piekarni Erica Kaysera. Doskonała opcja na dobrej jakości śniadanie w ekonomicznej cenie (7 lub 10 euro). Poza tym, podgryzanie ich bagiety w trakcie wielokilometrowych spacerów po paryskich ulicach, w obuwiu na wysokim obcasie skutecznie odwraca uwagę od cierpienia.
 
 
www.maison-kayser.com/

  La Rotonde to brasserie w pobliżu Montparnasse. Znajduje się dokładnie naprzeciwko słynnego Le Dome. 


      Jeśli chcesz doświadczyć na czym polega posiłek w oryginalnej francuskiej brasserie oraz zobaczyć jak dwóch kelnerów ogarnia stuosobową salę- serdecznie polecam. Jedzenie z gatunku comfort food, trochę francuskich klasyków (ślimaki, makaroniki giganty na deser). Przyjemny stosunek jakości do ceny. Wkrótce pokuszę się o szczegółową recenzję, bo warto.

105 Boulevard du Montparnasse, 75006 Paris
+33 1 43 26 48 26 · rotondemontparnasse.com
  MORA to sklep dla profesjonalistów oraz dla tych, którzy traktują gotowanie i pieczenie poważnie. Znajdziemy tutaj wszelkiego rodzaju akcesoria cukiernicze (sprzęty do dekoracji ciasta, tortów, ekstrakty od poziomkowego po pralinowy). Chyba każdy dostępny rodzaj form do pralin, czekolad, muffinów, whoopies czy tart. Samo oglądanie sprawia wiele przyjemności, można się zainspirować oraz przebywać w otoczeniu zestresowanych asystentów paryskich chef de patisserie.  Minusem są wygórowane ceny.


13 Rue Montmartre,75001 Paris+33 1 45 08 19 24
    G. Detou znajduje się prawie vis-à-vis MORY. Sklep zdecydowanie dla profesjonalistów. Znajdziemy tam produkty spożywcze z całego świata: od bakalii pakowanych w wielokilogramowych workach po dziesiątki rodzajów czekolad i podejrzanie wyglądające białe proszki spod lady wesołego ekspedienta.

58 Rue Tiquetonne,75002 Paris

 Angelina to cukiernia i kawiarnia. Można zjeść tutaj smaczne śniadanie, albo napić się słynnej  chocolat chaud à l'ancienne. Czekolada jest tak gęsta, że obsługa dodaje pół litra wody gratis. Nie polecam tego miejsca osobom o dużych gabaratych, albo tym, którzy cenią przestrzeń. W moim odczuciu miejsce nie warte specjalnej wyprawy, ale jak jest się w okolicach Rue de Rivoli można wstąpić. Dookoła mało Francuzów, a całkiem sporo podnieconych turystów.

226 Rue de Rivoli  75001 Paris
+33 1 42 60 82 00
    Rozpisywanie się o magii  Saint Germian to jak pisanie o tym, że Kraków jest ładniejszy od Warszawy. To oczywisty fakt. Odkryłam jednak ciekawą restaurację. Był to całkowicie intuicyjny wybór, w związku z tym, że zaczynaliśmy ocierać się o śmierć głodową. Przypadkowy wybór potwierdził wspaniałą kondycję mojej intuicji. W końcu trafiłam do restauracji, gdzie było ciemno. Jedzenie bardziej w stylu comfort food niż haute cuisine. Z drobnymi akcentami mającymi na celu dopieścić smakoszy, jak na przykład homar w risotto. Obiecuję napisać kiedyś kilka słów więcej, bo miejsce jest warte specjalnego komentarza.

Jeżeli tak jak ja, jesteście czasem zmęczeni dyktatem minimalistycznych i białych wnętrz i marzycie o tym, by choć jeden wieczór w roku spędzić w miejscu gdzie jest ciemnawo i romantycznie to Relais Odeon będzie doskonałą alternatywą.
132 Boulevard Saint-Germain, 75006 Paris
+33 1 43 29 81 80
Jeżeli w grobowym nastroju opuścimy cmentarz Père-Lachaise dobrze jest pobudzić się do życia świetnej jakości posiłkiem w przystępnej cenie w pobliskiej Le Chateaubriand. O mojej wizycie pisałam już tutaj.




    W okolicy znajduje się także bardzo przyjemny bar/kawiarnia/brasserie- Floréal. Lokal poznacie  po tym, iż na zewnętrznej elewacji znajduje się kolorystyczna mozaika w stylu De Stijl. Floreal, czyli po francusku "kwiecisty" to ósmy miesiąc we francuskim kalendarzu   rewolucyjnym, drugi miesiąc wiosny, który trwał od 20 kwietnia do 19 maja.
     Mają tu ciekawe wina w karcie, przestronny, ocieplany taras na którym, nawet w zimie można obserwować tętniącą życiem ulicę. Lokal znajduje się blisko Le Chateubriand, więc gdybyście byli w okolicy za wcześnie i szukali miejsca na miły aperitif- polecam.



Via: Paris by mouth

73 Rue du Faubourg Temple, Paris +33 1 40 18 46 7 (kliknij, aby powiększyć)
     



food menufood menufood menufood menufood menufood menufood menuInne miejsca warte uwagi:
La Pâtisserie des Rêves. Ciekawie zaaranżowana, nowoczesna cukiernia z artystycznymi wypiekami (również w artystycznych cenach).
food menu


93 Rue du Bac
+33 1 42 84 00 82

 L'atelier de Joel Robuchon. Miejsce, które odwiedzę jak dorosnę. Póki co, mogłam codziennie rano obserwować jak na czas dostawy produktów -do jednej z najlepszych restauracji Paryża, zamiera życie ulicy. I żaden ze zmotoryzowanych Paryżan, nie ośmielił użyć się klaksonu, by popędzać kucharzy przyjmujących towar. Wszyscy czekali cierpliwie, aż ciężarówka z towarem odblokuje drogę. To się nazywa respect for food;)

Przewodnik jest bardzo subiektywny. Liczę na Wasze rekomendacje w komentarzach. W zwiedzaniu pomagał mi David Lebovitz i lektura jego książki "Słodkie życie w Paryżu".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz