czwartek, 31 grudnia 2015

Najciekawsze wydarzenia, odkrycia, ludzie i miejsca 2015 roku

Subiektywny przegląd wydarzeń z polskiej i światowej gastronomii. Zestawienie zawiera jedynie te miejsca, wydarzenia, w których uczestniczyłam osobiście. Zapraszam na zdjęciowe podsumowanie najciekawszych wydarzeń w mijającym roku 2015.



STYCZEŃ 

   Festiwal food&wine Obsession w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii połączony z intensywną pracą na floorze.
Od lewej: Gaggan i zespół sommelierski restauracji Northcote.

Pierwsza wizyta w dwugwiazdkowej restauracji L'enclume w Wielkiej Brytanii. Pełen opis wrażeń znajdziesz tu.


LUTY 

Kolejna edycja Madrid Fusion oraz dwie niezwykłe rozmowy z szefami kuchni, którzy przedstawiają zupełnie inne podejście do kuchni. Rozmowa z Davidem Munozem do przeczytania tu, a z Andonim Adurizem tu.


MARZEC 

Kulinarna wyprawa roku (na zaproszenie marki). Podróż na Lofoty (Norwegia) w poszukiwaniu tajemniczego skraja. 

Największa degustacja roku - 'Pro Wein' - największe targi winiarskie w Europie.


KWIECIEŃ

Kulinarny "city break" roku. Podróż do Kopenhagi i odwiedziny we wszystkich konceptach Christiana Puglisiego. Opis wrażeń oraz więcej o samym szefie kuchni do przeczytania tu.


Najbardziej przykre doświadczenie FINE DINING 2015. Pierwsza wizyta w restauracji Hestona Blumenthala "Dinner by Heston" w Londynie. Duże rozczarowanie, niedosyt jakości, przytłoczenie komercją i banalny dobór win do potraw.

MAJ

Najlepsza restauracja casualowa "Can Roca".
Maj pod znakiem Hiszpanii. Najlepsza restauracja casualowa jaką odwiedziłam w tym roku to restauracja "Can Roca" należąca do rodziców braci Roca, która znajduje się kilkadziesiąt metrów od słynnej "El Cellar de Can Roca". Pyszne, domowe jedzenie, w środku mnóstwo sędziwych wiekiem autochtonów, dekantery (warte kilkaset euro) upstrzone bukietami sztucznych kwiatów.


Doświadczenie restauracyjne FINE DINING 2015 - wizyta w trzygwiazdkowej restauracji El Cellar de Can Roca.

Najlepszy wine bar jaki odwiedziłam w 2015 to mała caviarnia w jednej z bocznych uliczek Barcelony. Zimna, musująca cava w każdej możliwej odsłonie, a do tego kanapki na ciepło z lokalnymi serami i wędlinami. W środku tylko autochtoni (adres podam tylko na priva).

Pierwsza wizyta Sarah Canet na zaproszenie marki kawy. Polska pokazywana z najlepszej strony przez znaczących liderów opinii. Canet współorganizowała w przeszłości The World's 50 Best Restaurants, a dziś jest managerką m.in. Massimo Bottury.

Od lewej Sarah Canet, po prawej: Canet, Aleksander Baron i Maciej Nowicki.


CZERWIEC

Gault&Millau Tour - Regionalne nagrody dla szefów kuchni. Edycje odbyły się w Warszawie, Wrocławiu, Krakowie i Poznaniu. Nowa platforma spotkań dla szefów kuchni.
Na zdjęciu po lewej: Andrea Camastra, Wojciech Modest Amaro, Martin Gimenez Castro. Na zdjęciu po prawej: Darek Barański.
Myślołom - Przeobrażenie projektu "Gotujemy Pronature" w "Commis-Made". Integracja szefów kuchni pod egidą restauracji "Metamorfoza" przybrała nową formułę. Poprzednia edycja odbyła się w kwaterze myśliwskiej w Wiatrołomie. 

LIPIEC

Wizyta Alejandry Rivas w Polsce w ramach projektu POLSKA TASTE. Rivas wspólnie z Jordim Rocą otworzyła mini sieć innowacyjnych lodziarni Rocambolesc.
















Podróż kulinarna i winiarska roku - Portugalia, którą częściowo opisałam tutaj.

WRZESIEŃ

Podróż winiarska roku - Dolina Mozeli w Niemczech.

Doświadczenie produktowe roku - produkcja polskiego cydru w wytwórni Kwaśne Jabłko na Warmii. Wizytę w KJ opisałam tutaj.



PAŹDZIERNIK

Eksperymentalna kolacja roku w Polsce. "Las-instalacja" twórców projektu Food Think Tank. Wrażenia z kolacji opisywałam tutaj.

Kolacja roku w Polsce. Somm&Chef Dinner Winicjatywy - wydarzenie masowe i komercyjne, ale zorganizowane zgodnie z regułami sztuki doboru win do potraw. Specjalną atrakcją wieczoru był konkurs dla sommelierów rożnych pokoleń.

Osobista kolacja roku - spotkanie z dziennikarzem kulinarnym Financial Times i byłym restauratorem Nickiem Landerem, autorem książki "The Art of the Restaurateur".


Najgorsza podróż kulinarna roku - Malta. Kraina kiepskiego jedzenia i wina, wysokich cen w stosunku do otrzymanej jakości, braku uprzejmości. Mimo intensywnych, kilkudniowych poszukiwaniach jedynym plusem wyprawy była słoneczna pogoda. 

Jeden z restauracyjnych szyldów w Vallecie.


LISTOPAD

Komercyjne przedsięwzięcie roku godne pochwały i naśladownictwa. Pokazy kulinarne światowej sławy szefów kuchni, Sasu Laukonena i Torstena Vilgaarda,  które na żywo można zobaczyć co najwyżej na międzynarodowych kongresach kulinarnych.W tym roku można było ich posłuchać podczas targów HORECA EXPO w Krakowie.

Od lewej Torsten Vilgaard i Kristof Basznianin. Po lewej Sasu Laukonnem.

Druga Gala Gault&Millau w Polsce. Większa ilość zaproszonych gości, więcej nagrodzonych restauracji i po raz pierwszy dwujęzyczna wersja Żółtego Przewodnika.





GRUDZIEŃ 

Zwieńczeniem roku była kolacja charytatywna corocznie organizowana przez Bogdana Gałązkę i jego zespół na Zamku w Malborku. Tym razem gotował z szefową Agatą Wojdą na rzecz dzieci z dysfunkcjami wzroku.


---
W Nowym Roku życzę Wam mądrych ludzi dookoła, tony życzliwości i realizacji planów i marzeń. Na koniec zachęcam do wsparcia dwóch akcji charytatywnych, w które włączyło się wielu ludzi gastronomii.

- Wsparcie ośrodka dla osób niewidomych, na rzecz którego gotowali Bogdan Gałązka i Agata Wojda. BANK MILENIUM 96 11 60 22 02 0000 0000 27 87 75 55 Z DOPISKIEM DLA KOŁA PZN MALBORK (z dopiskiem na działalność statutową). 

- Wsparcie akcji Mądre, Piękne i Gotują. Szefowe Kuchni zbierają środki na rzecz Kseni i Dolores, rodziny tragicznie zmarłego restauratora. Więcej szczegółów na stronie internetowej akcji: www.madrepiekneigotuja.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz